Wat is plasma?
Om goed te kunnen uitleggen hoe een plasmasnijder werkt moeten we beginnen met de fundamentele vraag: "Wat is plasma?". Om het eenvoudig uit te leggen, plasma is de vierde toestand waarin een stof zich kan bevinden, naast de vaste, de vloeibare en de gasvormige toestand. Door toevoeging van warmte kan een stof van de ene toestand naar de andere veranderen. Zo kunt u van ijs water maken door het op te warmen. Door verdere verhitting zal uit het water stoom ontstaan. Door de warmte nog verder op te voeren wordt het gas, in dat geval de stoom, omgezet in plasma. In deze vorm ontstaat er ionisatie en wordt de stof elektrisch geleidend. Bij een plasmasnijder wordt hetzelfde principe toegepast. Een plasmasnijder gebruikt een elektrisch geleidend gas waardoor een beter en sneller snijproces ontstaat dan bij een snijbrander. De plasmaboog ontstaat wanneer een gas zoals stikstof, zuurstof, argon of zelfs perslucht zich door een kleine spuitopening in een toorts geperst wordt. Er wordt een elektrische boog gegenereerd door een externe voeding. Dit resulteert in een gasstroom onder zeer hoge druk met een temperatuur tot 40.000 °C die zich met een enorme snelheid door een metalen werkstuk kan bewegen om het te snijden en het overtollig materiaal wegblaast. De keuze van het gas is meestal afhankelijk van het soort materiaal dat moet gesneden worden.

Wat is er nodige bij het plasmasnijden?
• Bij het plasmasnijden is niet alleen gas maar ook elektriciteit nodig. Een elektronisch circuit dat een wisselspanning van ongeveer 5000 VAC, VAC is de eenheid voor wisselspanning, produceert aan de binnenkant van de plasmabrander, is nodig om het mogelijk te maken een plasmaboog te vormen.

• De plasma stroomvoorziening zet één of drie fasen netspanning om in een constante gelijkspanning, variërend van 200 tot 400VDC (Volt Direct Current). Deze gelijkspanning is verantwoordelijk voor de werking van de plasmaboog bij het snijden van het materiaal. Het zorgt voor voldoende kracht, afhankelijk van het type materiaal en de dikte die moet verwerkt worden. 

• De functie van de plasmabrander is voor een goede uitlijning en koeling van de verbruiksgoederen te zorgen. De belangrijkste onderdelen zijn het mondstuk en de elektrode. Een extra afschermkap kan gebruikt worden om de snijkwaliteit te verbeteren. De vorm van schildkap en de diameter van de opening dwingen het plasmagas verder om door een smallere opening te gaan en zo de plasmaboog verder te vernauwen, wat resulteert in een schonere snede met zeer lage schuine hoeken. Het is duidelijk dat een plasmasnijder veel nauwkeurige werk kan leveren dan een gewone snijbrander.

Delen